27.7.2021 / julkaistu Kulttuuritoimituksessa / Parasta juuri nyt

Girls, Tangled Shoelaces, Alfa Antikva, Alice Coltrane, Finlayson Art Area

Tällaista palstaa kirjoittaessa sitä salaa toivoo, että voisi nostaa esiin jonkun tuoreen, maailmaa uudelta kantilta valaisevan asian, jota juuri kukaan muu ei olisi vielä ehtinyt noteerata, sen mahtavuutta tajuta. Mutta oikeastaan olen luovuttanut tämän toiveen suhteen jo aikaa sitten. En vain ole oleva sillä tavalla etulinjassa. Suuresta keramiikkakisastakin innostun varmaan vasta ensi talvena.

Niinpä tämän vuoden kesälomasarjani (tiedättehän, että kesälomalla on hyvä olla oma sarja? Sellainen, jonka maailmaan upota täydellisesti aamukahvia siemaillessa tai myöhään illalla, helteen pökerryttämänä, tuulettimen huristessa ja jääpalaa imeskellen) on ollut 2010-luvun HBO-klassikko Girls.

Toki katsoin Girlsiä sen ilmestymisen aikoihin. Pidin siitä, ja välillä en pitänyt. Sarjan hahmot tuntuivat rasittavilta ja käsikirjoitus poukkoili sinne tänne. Tilanteet katkeilivat ja päähahmo Hannah ei tuntunut löytävän onneaan sieltä mistä olisin katsojana tuolloin halunnut sen löytyvän.

read whole article >>

29.3.2021 / julkaistu Kulttuuritoimituksessa / Parasta juuri nyt

Palapelit, Ohuella langalla, Miki Liukkonen, Joni Mitchell, Isao Tomita

Kolmannen korona-aallon supistunut kulttuuritarjonta tarjoaa tilaisuuden juhlapyhien perhekokoontumisista tuttuun puuhaan: palapelien kokoamiseen. Normaalioloissa palapelit, varsinkin isommassa, yli tuhannen palan mittakaavassa, tuntuvat aikaa tuhlailevilta joutilaisuuden hommilta. Tällä hetkellä ne ovat kuitenkin oiva tapa viettää tavallista lauantai-iltaa parin-kolmen ystävän tai perheen parissa.

Tunnit soljuvat paloja etsiskellessä ja sovitellessa, keskustelujen ja hiljaisten hetkien tyynnyttävässä aallokossa, aivojen palautuessa viikon rasituksista kuvan kanssa samaan tahtiin. Pikkuhiljaa paikoilleen loksahteleva kuva tuo onnistumisen tunnetta ja iloa pienen projektin valmistumisesta. Kukaan ei muista vilkuilla puhelinta, mutta välillä kannattaa venytellä ja vaihtaa paikkaa tuoreen näkökulman saamiseksi (tämä pätee muuten suunnilleen koko elämään).

read whole article >>

4.2.2021 / julkaistu Kulttuuritoimituksessa / Parasta juuri nyt

The Avalanches, Aikuiset, valokuvakirjat, kävelyt, The Office

Australialaiskaksikko The Avalanchesin uusi, kolmas levy We Will Always Love You on petollinen kuuntelukokemus. Se saa välittömästi kaipaamaan suuren, hyllyvän festariyleisön keskelle konfettisateeseen, tai edes klubien utuiseen, välkehtivään pimeyteen. Minkäs teet. Tulevan kesän Sideways-keikkakin tuntuu lipuvan hetki hetkeltä kauemmas realistisuudesta.

Levy on täynnä häikäilemättömän siirappisia popmelodioita sekoitettuna piipityksiin, looppeihin ja katkelmiin, kuten The Avalanchesin kohdalla on totuttu. Kaiken ylle on heitelty runsaalla kädellä tähtipölyä ja vanhoja suosikkiartisteja Blood Orangesta MGMT:n kautta Vashti Bunyaniin, Kurt Vileen ja Neneh Cherryyn. Ihana levy!

read whole article >>

4.12.2020 / julkaistu Kulttuuritoimituksessa / Essee

”I’m a 14-year-old girl from Finland and I’m your biggest fan” – kirje Lenny Kravitzille

Dear Lenny,

aloitin tämän kirjeen jo vuonna 1996. Luin hiljattain vasta ilmestyneen elämäkertasi, ja päätin jatkaa.

I’m a 14-year-old girl from Finland and I’m your biggest fan, kirjoitin silloin, mutta luulen, että yritin sanoa jotenkin näin:

Tunteeni sinua kohtaan ovat erityisempiä kuin muiden. Minä ymmärrän sinua ja musiikkiasi aivan tietyllä tasolla mutta ymmärrän myös, että fyysinen etäisyys ja ikäerommekin tekee kohtaamisestamme mahdottoman. Onneksi meillä on tämä spirituaalinen, ellei jopa kosminen yhteys apunamme. Tunnen läsnäolosi huoneeni jokaisessa nurkassa aina kun laitan jonkun neljästä levystäsi soittimeeni. Lemppareitani on ehkä Are You Gonna Go My Way kokonaisuutena, mutta yksittäisiä kappaleita voisin luetella joka levyltä monta.

read whole article >>